Υπάρχουν εδώ τα
τραγουδάκια του θεατρικού που έχουμε δουλέψει ως τώρα με την κυρία Πέγκυ σε
πρόχειρες ηχογραφήσεις για να κάνουν εξάσκηση, όσοι από εσάς θέλουν, ώστε να
είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για μετά το Πάσχα, που θα γίνουν και οι τελικές
πρόβες.
Παιδιά είναι
επίσης σημαντικό να ξέρετε καλά τα λόγια των ρόλων, γιατί δεν υπάρχουν πλέον
πολλά χρονικά περιθώρια και θα αγχωθούμε όλοι!!
ΑΦΗΓΗΤΗΣ
Ξεχάστε όσα ξέρετε, αλλά και μην ξεχνάτε.
Σε παραμύθια σ' όνειρα μαζί μου να γυρνάτε.
Μ' αρέσουν τα μπερδέματα, μ' αρέσει και η τάξη,
Αν ίδιο γούστο έχουμε, όλα θα παν'έντάξει.
Σου λέω να πάρουμε μαζί και λίγο Σταχτοπούτα,
Λίγη Χιονάτη αν θελουμε και κάνα δύο φρούτα,
Μάγισσα, Βασίλισσα, Καθρέπτη που μιλάει,
Κι άλλα πολλά απρόβλεπτα, (που η όρεξη τραβάει).
x 3
Με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος συμφωνήσαμε με τα παιδιά να γράψουμε ποίηματα με τίτλο "ενός λεπτού σιγή" στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα μέσα στην τρέλα της ναζιστικής θηριωδίας. Προέκυψαν λοιπόν δύο ομότιτλα ποιήματα από τη συνεργασία των μαθητών και ένα ακόμα με τίτλο: "Ο άνεμος της γης" από την έμπνευση της μαθήτριας Χριστίνας Παπουτσή. Ένα ποίημα που σκαρώσαμε μαζί με το Χριστινάκι για να γίνει στη συνέχεια τραγούδι και βίντεο, με τη βοήθεια του ταλαντούχου εικαστικού μας του κύριου Κάρολου. Τραγούδι που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους...
Οι στίχοι του τραγουδιού:
"Ο άνεμος της γης"
Ο άνεμος της γης
λάμπει από χαζούς αγγέλους
Ο λόγος της
πληγής είναι στους τίτλους του τέλους
Ασυμφωνία
χαρακτήρων γκρινιάρηδων σωτήρων
Και η μεγάλη λήθη
στ’ αδιάφορα τα πλήθη
Κι εγώ εδώ να
στέκω πόσα κοιτώ και πόσα βλέπω
Δεμένοι ακροβάτες
οι σιωπηλοί διαβάτες
Αδιάκριτοι
προφήτες μας άρπαξαν τις τύχες
Μ’ άσχετες
ρητορίες και παχουλές φοβίες
Θα σας το ξαναπώ
το μέλλον στρογγυλό
Σαν του φιδιού τ’
αυγό
Και των χαζών
αγγέλων
Που σωτηρία
θέλουν.
[Ευχαριστούμε την κυρία Κυριακή και την κυρία Όλγα τη δασκάλα του τμήματος ένταξης που πάντα στηρίζουν το Χριστινάκι πιστεύουν σ' αυτό, για να μας κάνει όλους μαζί περήφανους!]
Τι γίνεται τελικά
σ’ αυτή τη γη;
Υπάρχει κάποιος
που τη φυλάει;
Τι γίνεται με μας
τους ανθρώπους;
Κάνουμε τίποτα
για τις τύχες μας;
Μια παιδική ψυχή
έχει την ευστοχία
και τις λέξεις
που χρειάζονται!
Συνοδοιπόροι σ’
αυτό το τραγούδι
η μικρή Χριστίνα
με τις σοφές κουβέντες της
και ο κύριος
Κάρολος με τα σκίτσα του.
Καλό μας ταξίδι…
Και βέβαια τα σπουδαία ποιήματα και των άλλων μαθητών, που ευαισθητοποιήθηκαν και έγραψαν!
Ενός λεπτού σιγή,
στα άτομα που θάφτηκαν.
Ενός λεπτού σιγή,
στους ανθρώπους που άδικα
χάθηκαν.
Ένα μόνο λεπτό,
δεν είναι αρκετό,
για να τιμήσουμε την μνήμη
των ανθρώπων σ' αυτό.
Αν και έχω μόνο ένα λεπτό,
δε θα χάσω τίποτα
αν προσευχηθώ.
Να συμβάλω κι εγώ,
σ' όλο αυτό.
Απληστία, απερισκεψία
το μόνο που υπάρχει
σε αυτήν την κοινωνία.
Ενός λεπτού σιγή,
στους ανθρώπους που θάφτηκαν.
Ενός λεπτού σιγή στους ανθρώπους
που άδικα χάθηκαν.
Και..
Ενός λεπτού σιγή
γι' αυτούς που πέθαναν
ενός λεπτού σιγή
γι αυτούς που βασανίστηκαν
όλοι χρειάζονται ελευθερία
χωρίς πολέμους
χωρίς βία
παρα μόνο μια μεγάλη φιλία.
Δεν χρειαζόμαστε πολέμους
για να μας φέρουν δόξα,
ούτε σκοτωμούς,
αλλά φίλοι ας είμαστε
και όλα θα τα κατακτήσουμε.
Ας είμαστε όλοι φίλοι.
Άλκης Καναβάς ΣΤ΄1 Από την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830) έως την επίσημη ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων (1948) , που έδωσε στο ελληνικό κράτος τη σημερινή της εικόνα, πολλοί παράγοντες επηρέασαν τη διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων. Η ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830) και ο προσδιορισμός της συνοριακής γραμμής Αχελώου-Σπερχειού, την οποία, ωστόσο, δεν αποδέχθηκαν οι Έλληνες. Η διαμόρφωση των πρώτων συνόρων της Ελλάδας (1832) με τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής Παγασητικού-Αμβρακικού, η οποία έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Η ενσωμάτωση των Επτανήσων (1864) . Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας (1881). Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 που οδήγησε στην αναγνώριση της αυτονομίας της Κρήτης αλλά και σε περιορισμένες εδαφικές απώλειες για την Ελλάδα. Η θεαματική εδαφική και πληθυσμιακή ενίσχυση της Ελλάδας μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) .Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1913), με την οποία τερματίστηκε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος όριζε τα εξής σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις: 1.Η Ελλάδα κέρδιζε τη νότια Ήπειρο (το γεωγραφικό διαμέρισμα της σημερινής Ελλάδα που ονομάζεται Ήπειρος), την κεντρική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη καθώς και την ανατολική Μακεδονία με την Καβάλα 2. Η βόρειος Ήπειρος, που διεκδικούνταν από την Ελλάδα, ενσωματώθηκε στο ανεξάρτητο κράτος της Αλβανίας που είχε ιδρυθεί το 1912. 3.Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, με ειδική Διακοίνωση των Δυνάμεων. 4. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θεωρεί την Κρήτη ελληνικό έδαφος, απόφαση που έγινε αποδεκτή τόσο από τις Δυνάμεις όσο και από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Έτσι, η Κρήτη ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.
Τα εδαφικά κέρδη της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.Το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου βρήκε την Ελλάδα στο πλευρό των νικητών της Αντάντ, την ίδια στιγμή που οι κύριοι ανταγωνιστές της στα Βαλκάνια, η Βουλγαρία και η Οθωμανική αυτοκρατορία, βρίσκονταν στο στρατόπεδο των ηττημένων. Μέσα σ αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα εμφανιζόταν πλέον έτοιμη να προχωρήσει στην ενσωμάτωση πολλών και σημαντικών περιοχών που κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς.Τέτοιες περιοχές ήταν παράκτια δυτική Μικρά Ασία, η Θράκη με την Κωνσταντινούπολη, τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος. Κάποιοι από τους στόχους αυτούς, όπως η Θράκη και τα μικρασιατικά παράλια, φαινόταν δυνατόν να επιτευχθούν.
Οι εδαφικές απώλειες της Ελλάδας μετά τον Μικρασιατικό πόλεμο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης (24 Ιουλίου 1923), η Ελλάδα παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και παραχωρούσε στην Τουρκία την ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Ο ποταμός Έβρος αναγνωριζόταν ως το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τέλος, η επίσημη ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων (1948) που σήμανε και τη διαμόρφωση των σημερινών συνόρων της Ελλάδας. Η Ιταλία κατέλαβε τα Δωδεκάνησα το 1912.Η κύρια αιτία αυτής της κίνησης ήταν η απόφαση της ιταλικής ηγεσίας να αναζητήσει διέξοδο στις αποικιοκρατικές διαθέσεις της, με την επέκταση του γεωγραφικού χώρου των συμφερόντων της, σε μια εποχή που ανησυχούσε για τη συνεχή αύξηση της επιρροής της Γερμανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Πρόθεσή της ήταν να δημιουργήσει ένα φυλάκιο των ιταλικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο. Η ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων έληξε, ουσιαστικά, με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου (Σεπτέμβριος 1943). Εφαρμόζοντας τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού (10 Φεβρουαρίου 1947), η Ελλάδα παρέλαβε τα Δωδεκάνησα στις 31 Μαρτίου 1947. Η επίσημη ενσωμάτωση έγινε στις 7 Μαρτίου 1948.