Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ερωτήσεις κεφαλαίου 31



31. Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο
1. Γιατί οι Φράγκοι έπαψαν να ενδιαφέρονται για την Κωνσταντινούπολη;
Γιατί τη λεηλάτησαν για πολύ καιρό και πήραν όλους τους θησαυρούς της.
2. Ποιος και πώς εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία;
Ο Μιχαήλ Η’, ο Παλαιολόγος, αυτοκράτορας στην αυτοκρατορία της Νίκαιας, έδωσε εντολή να παρακολουθούν μυστικά νύχτα και μέρα την Πόλη , αναζητώντας τρόπο να μπουν κρυφά σ’ αυτή και να την πάρουν χωρίς πόλεμο. Συνεργάστηκε με τους Γενουάτες και τους υποσχέθηκε εμπορικά προνόμια, αν τον βοηθούσαν να ξαναπάρει την Πόλη.
3. Τι κατάφερε να πετύχει τελικά;
Πέτυχε το σκοπό του με τη βοήθεια της τύχης. Το καλοκαίρι του 1261 ο στρατηγός του Αλέξιος Στρατηγόπουλος κατάφερε να μπει στην Πόλη από αφύλαχτο πέρασμα και να την καταλάβει χωρίς καμία αντίσταση.
4. Τι έκανε στη συνέχεια ο αυτοκράτορας;
Ο Μιχαήλ Η’, ο παλαιολόγος στέφτηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία από τον Πατριάρχη Αρσένιο. Επίσης κατάφερε να ανακτήσει αρκετά από τα κατακτημένα ελληνικά εδάφη. Μεγάλο μέρος τους όμως παρέμεινε στα χέρια των Φράγκων.
5. Ποιες ήταν οι συνέπειες των 57 χρόνων της κατάκτησης της Πόλης από τους Λατίνους;
Οι κατακτητές – ηγεμόνες δεν κατανόησαν τα προβλήματα των Ελλήνων κατοίκων της. Τα ταμεία του κράτους άδειασαν, τα κτίσματα ερειπώθηκαν και τα έργα τέχνης λεηλατήθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Η χριστιανική πίστη κλονίστηκε και οι Φράγκοι, που βεβήλωσαν τους ιερούς ναούς της Πόλης, έγιναν μισητοί και ανεπιθύμητοι για όλους τους Βυζαντινούς.
6. Γιατί η ανάκτηση της Πόλης δεν έλυσε τα προβλήματα;
Η Κωνσταντινούπολη έμεινε χωρίς συμμάχους και οι εχθροί ήταν πολλοί. Στην Ανατολή παραμόνευαν τα τουρκικά φύλα, στο Βορρά απειλούσαν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, στη δύση οι Φράγκοι και οι Βενετοί. Όλα φανέρωναν πως η αυτοκρατορία οδηγούνταν προς την τελική πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου