Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

«Ελληνικές μνήμες προσφυγιάς»

Μεγάλη πυρκαγιά στη Σμύρνη.

Οι Έλληνες γνώρισαν την προσφυγιά το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή. Αυτοί κατοικούσαν στον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.
Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν καταφύγιο στα νησιά του Αιγαίου Μυτιλήνη και Σάμο,  άλλοι στη Θράκη, άλλοι στον Πειραιά, γιατί εκεί έφταναν τα καράβια και κάποιοι στην Συρία.



 Μάριος Β.





 Πολύ χαρακτηριστικό δείγμα διπλής κατοικίας στην καρδιά των Προσφυγικών

 


Συνέβη το 1922. Τότε έγινε η καταστροφή της Σμύρνης. Πολλοί Έλληνες σκοτώθηκαν από τους Τούρκους και πολλοί έφυγαν για να γλιτώσουν.
Από αυτούς τους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα,  ήταν και η μαμά της προγιαγιάς μου και η οικογένειά της. Από την οικογένεια της προγιαγιάς μου δεν σώθηκαν όλοι. Κάποιους τους κρέμασαν στα δέντρα και τους σκότωσαν και άλλους τους πέταξαν στη θάλασσα. Η προγιαγιά μου με την μαμά της και κάποια απ’ τα αδέρφια της, κατάφεραν να φύγουν και να περάσουν απέναντι στη Μυτιλήνη. Από τη Μυτιλήνη, έφυγαν και ήρθαν στην Αθήνα και εδώ στην Αθήνα τους έδωσαν σπίτια και οικόπεδα για να μείνουν.
Μία από τις περιοχές με πολλά προσφυγικά σπίτια είναι και η Νίκαια. Το σπίτι μάλιστα που μένω τώρα, φτιάχτηκε σε οικόπεδο που δόθηκε στην προγιαγιά μου, που ήταν πρόσφυγας.



Μαριάτζελα Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου